Få hjälp när du startar företag

Om du nyss har startat ett nytt företag kan det kännas rörigt och svårt att hålla koll på allt. Du behöver sköta bokföring, marknadsföring och samtidigt utföra tjänster eller sälja varor. Det är viktigt att den ekonomiska delen sköts korrekt från början så att du inte tvingas betala kvarskatt eller får finansiella problem längre fram.

Du kan enkelt få hjälp med lönehantering hos Cool Company där du laddar upp din lista med konsulter som du vill administrera. Du får här hjälp med onboarding och anställningskontrakt samt har alla bank- och personuppgifter på ett ställe. Det är enkelt för dina konsulter att logga in i verktyget där de kan ändra sina bankuppgifter, se den utbetalda lönen och sätta av pengar till sin tjänstepension.

Checklista för att starta företag

Bland de första sakerna du behöver göra när du ska starta verksamhet är att bestämma vilken företagsform du ska välja. Vilken form som passar bäst beror på vad du arbetar med och vilka sorters förutsättningar som finns, exempelvis om du ska driva företaget själv eller om ni är flera verksamma. Du behöver också:

  • Registrera företaget via e-tjänst eller pappersblankett
  • Vara väl påläst om regler kring skatter och avgifter
  • Stärka ditt varumärke via marknadsföring
  • Skapa ett så hållbart företag som möjligt

Fördelar med att anlita hjälp med lönehantering

När du ska hantera de anställdas löner krävs många arbetsmoment, som att göra löneutbetalningar och skicka ut lönebesked. Som arbetsgivare måste du också skicka in arbetsgivardeklaration och hålla koll på eventuella kollektivavtal. Här är det viktigt att vara ute i god tid då Skatteverket kan drabbas av tekniska problem. Att anlita ett annat företag för att ta hjälp med lönehanteringen är ett klokt drag då du sparar tid, följer lagar och regler och får tillgång till erfaren expertis på området.

Skatteregler för företag

Det är viktigt att ha bra koll på regler för skatteinbetalning när du driver företag. Skatteverket är en god informationskälla, där du kan läsa mer om de skatter som organisationer och företag ska betala. Du behöver som företagare själv betala in preliminärskatt varje månad. För att undvika kostnadsränta behöver du också göra extra inbetalningar till skattekontot om du vet att det kommer skapas ett underskott på skattekontot. På Skatteverkets hemsida hittar du många e-tjänster du kan använda som företagare.