Guide: sälja på Amazon

Du har säkert inte missat den enorma nyheten att Amazon tänker lansera en sida för svensk handel. Vad behöver du veta om du planerar att lansera produkter på detta gigantiska e-varuhus? Vi har listat några saker som är bra att hålla koll på.

Amazons lansering i Sverige blir det sjunde europeiska kontot för den amerikanska nätjätten. Många står idag och tvekar inför om de ska sälja på Amazon eller inte – men vid det här laget borde ni redan ha satt upp en strategi. Är ni osäkra är det bra att ta kontakt med en amazonbyrå som kan konsultera er i frågan. Amazon började som en nätbokhandel men har tagit stegen till att erbjuda i princip allt: Amazon är till exempel störst i världen på försäljning av molntjänster.

”Amazon räknas till The Big Four, de fyra mest dominerande företagen i onlineekonomin (de andra tre är Google, Facebook och Apple). Så dominerande att de regelbundet kallas till förhör i den amerikanska kongressen där de lika regelbundet förnekar att de missbrukar sin kontroll över den rejäla del av den globala offentligheten de är ägare till.” SVT

Fördelarna med att sälja på Amazon

Sverige är ett mycket framgångsrikt land när det kommer till digital handel. Man brukar säga att svenskarna är ett digitalt moget folk som redan handlat på nätet under lång tid. Demografiskt skiljer det sig fortfarande åt vilka som handlar på nätet och inte – men även den seniora gruppen människor har upptäckt fördelarna. Att bli van vid att handla på nätet innebär också att konsumenterna upptäckt att man dessutom kan vara bekväm. Och precis det här erbjuder Amazon – bekvämlighet. Med sitt vidsträckta sortiment och lockande priser blir det svårt att konkurrera. Det blir med andra ord svårt att inte exponera sina varor på Amazon.

När sker lanseringen? Exakt datum är det få som vet. Alla experter är överens om att det är inom mycket överskådlig tid, och genom att starta ett konto och göra företaget redo för lansering ligger ni steget före och missar inte det stora tåget. Vad kan man förvänta sig av utvecklingen? Här är experterna oeniga. De flesta är överens om att det kommer påverka den så kallade ”butiksdöden” i en snabbare takt än den redan hade.