Konsten att välja kontorslokal

Rätt lokaler är mycket viktigt för alla företag, oavsett vad för typ av verksamhet som bedrivs. Men hur väljer du då lokaler som passar det egna företaget bäst? Det ska vi titta på nedan!

En mycket viktig aspekt för trivseln på ett företag är välfungerande och trevliga lokaler, som ska bidra till kreativitet och nöjda medarbetare. Att välja de rätta lokalerna är dock inte helt lätt och mycket handlar förstås om vad som finns tillgängligt när behovet av en flytt står för dörren. Här gäller det att få plats med både folk, eventuellt lager och annat som behövs för att driva verksamheten. Uppfyller inte lokalerna era behov från början känns flytten mycket kortsiktig och det är snart dags att åter leta nya lokaler. Med andra ord är det bra att identifiera behoven från början. Vad krävs då av en bra och välfungerande företagslokal?

Trygghetsfaktorer att lägga på minnet

För att välbefinnandet ska vara på topp måste samtidigt säkerheten fungera för att alla ska känna sig trygga. Viktigt är att obehöriga personer inte tar sig in i lokalerna och av den anledningen är det vettigt att satsa på installation av porttelefon och liknande. Det är också bra att investera i ett passersystem där varje medarbetare får ett passerkort med tillhörande kod för att ytterligare säkra att rätt personer kommer in på arbetsplatsen.

Lokalernas läge ska också fungera vad gäller parkering och allmänna kommunikationer för att underlätta resor till och från arbetet. Om möjligt får det gärna vara nära till lunchrestauranger och matbutiker, samt till motionsmöjligheter i form av gym och liknande.

Magkänslan är alltid viktig

En företagslokal handlar till stor del om magkänsla, precis som att välja en privatbostad. Det ska vara trivsamma lokaler som är ljusa och inbjudande för att medarbetarna ska vilja vistas där. Det får gärna vara stora glasytor för optimalt ljusinsläpp och överhuvudtaget många öppna ytor för att åstadkomma en luftig atmosfär. Belysning gör mycket för den totala känslan, så lägg gärna lite extra krut på det området. Tänk på att alla medarbetare ska få plats utan att det ska kännas trångt. Bra ytor måste också finnas för lunchrum, konferensrum samt förvaring.