Företagandets gyllene regler

Känner du dig redo för att starta eget? Då är det dags att sätta igång! Här får du några steg som är värda att tänka på för att få den bästa möjliga starten. 

Vissa människor sprudlar av nya idéer och har förmågan att förvandla dessa idéer till en affärsplan som till sist lägger grunden till ett innovativt och lönsamt företag. Är du en av dem som sitter på en slående idé och vill ta den vidare? Då har du kommit helt rätt. Det är dags att ta din tanke vidare från idéstadie till ett start-up företag. 

Arbeta med det du brinner för

Förhoppningsvis grundas din idé i något som du är passionerad över. I början när ett företag är nystartat och växande kommer det kräva extremt mycket av din tid. Räkna inte med ett jobb med vanliga kontorstider ännu, ditt nyfödda företag behöver ständig tillsyn och uppvaktning. Om du brinner för din idé ska inte detta vara några som helst problem. 

Sätt idén i skrift och skapa mål

För att kunna sälja in din idé måste du få ner den i skrift så du har en tydlig bild av vad ditt företag har för mål. På så sätt är det enklare för andra att förstå din målbild och det blir tydligare vad det är du ska sälja in hos en potentiell kund. En affärsplan är det dokument som kommer formas utifrån din idé och det är upp till dig att skapa affärsmål som kommer att verkställa idén. 

Lär dig mer och placera dig rätt

När du vet vad det är du vill göra är det dags att ta reda på vilka det är du ska rikta dig till och hur du ska göra det. Vem på marknaden har nytta av din produkt eller tjänst? Gräv djupt för att ta reda på dina potentiella kunders behov. På så sätt kan du rikta din produkt rätt! Om du känner att din kunskap inte är tillräcklig för att det ska bli helt rätt kan du investera i en utbildning. Det behöver inte kosta dig mer än din tid, försök ta dig iväg på seminarier eller workshops där du lär dig mycket på kort tid. 

Ta vara på kontakter

Är du van och nätverka är det ingen nyhet för dig att du ska ta vara på dina kontakter. Det är viktigt att nå ut till potentiella kunder men du borde även ta vara på de kontakter du har för att få ditt företag att växa. Ta vara på kunskap du hittar hos dina vänner på LinkedIn, Facebook vänner och Instagram följare. Något du också kan göra är att skaffa dig en mentor som guidar dig längs vägen och delar med sig av visdomar.

Effektivisera tiden 

De flesta som startar eget företag gör det för att få mer ut av sin tid och vill kunna bestämma över sig själva. I början är det därför lätt att du halkar efter när självdisciplinen inte riktigt räcker till. Se till att schemalägga din vardag för att få så mycket som möjligt gjort. Om du inte har tid att göra vissa saker själv kan du se över möjligheterna att anställa personal. Stress är inte bra för dig och det påverkar dina resultat negativt. 

Att driva företag är inte lätt och det krävs många praktiska bitar som måste falla på plats innan det flyter på som planerat. Du får räkna med att det kommer ta mycket av din vakna tid och att du inte kommer ha en stabil inkomst. Däremot kommer det förhoppningsvis vara värt det i längden när du lämnar småföretagandet och blir ett lönsamt stort företag som driver sig självt.