Skapa en bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljön är a och o för att kunna jobba bra. Ergonomiska stolar och bord, trevlig inredning och inte minst en rimlig ljudnivå gör att du kan jobba ostört och koncentrerat. Vi ger dig tips på hur du får din arbetsmiljö till en högre nivå.

Det är som sagt mycket viktigt att alla arbetsplatser och hemmakontor har det som krävs för att man ska kunna arbeta bekvämt och fokuserat. På kontor och framför allt i kontorslandskap är det viktigt att ha ljudabsorbenter så att folk inte blir störda och avbrutna när de arbetar.

En skälig ljudnivå

Vet man om att det är mycket ljud på kontoret kan man installera ljuddämpande ljudabsorbenter men även isolera väggar och tak. Sitter du i ett kontorslandskap och många gillar att ha musik på så är det alltid bättre att ha hörlurar på så att de andra inte blir störda. Ett företag med kontorslandskap bör också ha tysta rum så att vem som helst kan dra sig tillbaka och dessutom få lugna möten där man kan fokusera på kunden utan att störas av andra moment.

Ergonomi bör alltid tas i beaktande

När många sitter på sina hemmakontor och jobbar hemifrån är det lätt hänt att det går ut över ergonomin. Därför bör du investera i några saker när du arbetar hemma så att din rygg eller dina axlar inte tar stryk.

  • En bra kontorsstol
  • Ett höj- och sänkbart bord
  • Bra belysning
  • Välj ett rum där du inte störs av grannar eller barnen

På kontoret har du all rätt att kräva ergonomisk utrustning om det inte redan finns på kontoret. Antingen kan du be chefen köpa in det eller också köper du det du behöver på egen hand och lämnar in kvittot till ekonomiavdelningen och får det ersatt. Tänk dock på att inte köpa för dyra saker, ett företag betalar inte för lyx. Fråga vilken prisklass som gäller först.

Kan du arbeta hemma då och då?

Om det finns möjlighet att arbeta hemifrån då och då för att slippa alla ljud och springande fötter på kontoret när du har en viktig deadline, så gör det. Det är en lyx som många tyvärr inte kan unna sig så om din chef godkänner det, så ta den chansen.