Lyssna på ljudbok under arbetstid

Medarbetare som sitter med hörlurar på kontoret är något som har föraktats av vissa arbetsgivare. Forskning har dock visat att väldigt många faktiskt arbetar mer effektivt med hörlurar i – om det så är ljudbok, musik eller vitt brus.

Din arbetsgivare vill att du ska kunna arbeta så effektivt som möjligt. Har du ett jobb som till stor del består av ”simpla” rutiner, och du känner att du blir mer produktiv och trivs bättre, är det få arbetsgivare som har något emot att du lyssnar på ljudböcker. Klicka här om du vill hitta ett bra utbud av ljudboksappar. I princip alla erbjuder en gratis provperiod.

Låt ljudmiljön vara individuell

Huruvida människor jobbar bäst i total tystnad, i kontorsbrus eller med musik är högst individuellt. En neutral ljudmiljö, där individen har rätt att ha på sig hörlurar, är en stor del av arbetsmiljön.

”Dålig akustik och onödiga ljud kan ge upphov till stress, trötthet och koncentrationssvårigheter.” kan vi läsa på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Var därför inte rädd att ta på dig hörlurar om du känner dig störd på något sätt. Du behöver inte skämmas för att tystnaden gör det svårt, eller att två högljudda kollegor står bredvid dig och pratar högt.

Läsa eller lyssna på böcker

Att lyssna på ljudbok på arbetstid är så klart inte primärt för att du ska bli mer bildad eller ha roligt. På arbetstid är syftet att du ska kunna koncentrera dig bättre. Med det sagt kan det vara värt att nämna den senaste forskningen om ”läsa-kontra-lyssna” på böcker. Att läsa och lyssna på böcker tränar olika delar av hjärnan, men förmågan att ”fånga upp” det som presenteras i boken är likvärdig.