Ta elsparkcykel mellan möten

Elsparkcykeln har gjort en resa sett till hur fordonet skildras i svenska medier. Nu framstår det alltmer som ett bra sätt för människor att ta sig fram på. Bäst passar elsparkcykeln kanske för dig som jobbar på kontor inne i stan.

Elsparkcykeln fick ett enormt genomslag för bara något år sedan. Det var då ett stort antal aktörer som hyr ut elsparkcyklar började etablera sig i svenska storstäder. Medierapporteringen under månaderna som följde på etableringen gav intrycket att ingen lämnades oberörd. Många störde sig på att elsparkcyklarna syntes överallt i stadsmiljön. Med ett såpass intensivt fokus på ett enskilt fenomen rapporterades också minsta lilla olycka. Självklart lyckades medierna också få tag på människor som hade åsikter i frågan, oavsett vad det handlade om. Förbudsivrare samsades med andra allvarstyngda röster som inte såg med blida ögon på elsparkcykelns popularitet. Det var mycket oväsen för ett oskuldsfullt och praktiskt fordon som en elsparkcykel, ett både roligt och smidigt sätt du kan ta dig fram på.

Bra för dig som jobbar i stan

Efter att hysterin har lagt sig har rapporteringen nyanserats. Bland annat har forskare konstaterat att elsparkcyklar inte är farligare än vanliga cyklar. För dig som jobbar i innerstaden och till exempel behöver delta i många möten är de verkligen ett oslagbart sätt att ta sig fram. Du slipper betala för att åka kollektivt, som är än mer relevant just nu under spridningen av coronaviruset). Till skillnad från om du behöver promenera i rask takt kommer du dessutom fram till mötet fräsch. Du ger ett minst sagt bättre intryck när du inte är svettig när du kommer till mötet.

Gör en insats för miljön genom att åka på rätt sätt

Om du hör till dem som annars åker taxi eller bil mellan möten gör du också en insats för miljön om du istället väljer en elsparkcykel. Tyvärr är det i nuläget få som ersätter sina bilresor på det sättet. Det gäller i alla fall för de elsparkcyklar som hyrs ut. Expressen rapporterade under hösten 2019 att enbart en fjärdedel av färderna med elsparkcykel ersatte en resa som annars skulle skett med bil.

Fler fördelar med elsparkcyklar

En annan positivt konsekvens av elsparkcyklarnas stora popularitet är att antalet cykelstölder minskat. Det rapporterar Aftonbladet som skriver att cykelstölderna i Göteborg sjunkit med 50% jämfört med samma period 2018. Det handlar förmodligen delvis av effekter till följd av företagen som hyr ut elsparkcyklar. Men också du som eventuell ägare av en egen elsparkcykel kan dra nytta av fordonets smidighet. Fördelen med elsparkcyklar jämfört med vanliga cyklar är som bekant att de är lätta att bära med sig. Du kan ju utan problem ta med dig elsparkcykeln in på kontoret och ställa den på laddning under arbetsdagens gång.

Elsparkcykeln är ett sant urbant sätt att ta sig fram. Som fordon sett passar det utmärkt oavsett om du jobbar i kostym eller sjuksköterskemundering. Viktigast av allt kanske är att det är roligt att ta sig fram med dem. Det spelar ingen roll vad du jobbar med, ibland behövs någonting som piggar upp.